Kriminelt god mann …

Felles interesser i ekteskapet er viktig.  Hos oss er dette en sannhet. Vi lever i litterær symbiose. Det var kanskje ikke det han mente, presten, da han sa at vi ikke lenger skulle være to, men ett.

Geir arrangerte lanseringsfest for meg 18.september og hentet inn selveste Gard Sveen.
Geir arrangerte lanseringsfest for meg 18.september og hentet inn selveste Gard Sveen.

Jeg og Geir, Geir og jeg. Vi har lite tid uten hverandre og vi trives med å ha det slik. Vi er nemlig gift med vår beste venn. Hverandre.
For det meste har vi samme interesser, bortsett fra gulvvask. Det liker ikke Geir noe særlig. Når Geir vasker gulvet, en sjelden gang, så gjøres det på alle fire med en fille. Tror det er noe han har lært i militæret. Det blir veldig reint, men det ser unektelig litt rart ut. Jeg liker ikke at menn kryper for meg, og jeg får forferdelig dårlig samvittighet av å se ham slik. Derfor tar jeg den jobben.

Geir har hatt tett kontakt med bokhandlernorge som har vært rause med å ta inn Kledd naken og framsnakket den.
Geir har hatt tett kontakt med bokhandlernorge som har vært rause med å ta inn Kledd naken og framsnakket den.

Geir gjør  mye annet. For uten at han baker verdens beste gulrotkake og kjøper blomster når han ser jeg trenger det, har han brukt utallige timer på å markedsføre romanen min Kledd naken i høst. Jeg kjenner knapt noen mann, eller lønnet markedssjef som bruker så mye tid på å gjøre en jobb for andre. Jeg er evig takknemlig, og nå … nå er det pay-back time.
Jeg er kjent for å selge sand i Sahara. Men å selge bøker til bokhandlere er  ikke like enkelt. Det er, i motsetning til i bransjen sandselging, svært mange andre som holder på med det samme. Konkurransen om å nå ut til leserne er beinhard. Uten store forlag i ryggen og heftige markedskroner er det nesten umulig. Men ikke for Geir. Romanen min har solgt i bøtter og spann siden den kom ut i september. Anmeldelsene og tilbakemeldingene har vært fantastisk, men uansett hvor god en bok er, så hjelper det ikke om ingen får høre at den finnes. Nå skal jeg markedsføre Maestro minst like bra. Hjelp!

Geir ordnet en ekstra lanseringsfest for meg i handlingens hjembygd Øystese, og inviterte likegodt forfatter Marit B. Reiersgård som bokbader.
Geir ordnet en ekstra lanseringsfest for meg i handlingens hjembygd Øystese, og inviterte likegodt forfatter Marit B. Reiersgård som bokbader.

Kunsten er å ikke gi opp. – Når du tror at du ikke klarer mer, så er du halvveis, er det noe som heter. Den har vi kjent på mange ganger her hjemme, men gurimalla så gøy vi har hatt det underveis.
Er det noen jeg virkelig unner skal bli lest av hver eneste krimelsker i dette landet, så er det Geirs roman Maestro, som kommer 15.januar. Den har forlatt vårt forfatterhjem og er nå snart trykkeklar på Griegs trykkeri i Bergen.

Hvorfor Geir fortjener å bli lest og hørt?

Geir syntes det var helt på sin plass at vi plastret vår splitter nye E-golf med reklame av Kledd naken.
Geir syntes det var helt på sin plass at vi plastret vår splitter nye E-golf med reklame av Kledd naken.

Jo, for jeg kjenner ingen andre som ville vært villig til å legge sitt eget manus til sides i lengre tider for å hjelpe noen andre å nå ut på markedet. Vi forfattere er nok en smule navlebeskuende, og er mest opptatt av oss selv. En dag spurte jeg Geir om hvorfor han gjør alt dette, uoppfordret og tydeligvis med glede.
 – Er det bare fordi du elsker meg så høyt?
Svaret jeg fikk beroliget meg ikke.
– Nei, men det skulle bare mangle. Selvfølgelig elsker jeg deg (det må en jo svare om ikke hundreognitti skal være ute, tenkte jeg, før Geir fortsatte.) – Jeg regner jo med at du ville gjort det samme for meg …

Når ingen andre kunne, så tok Geir gjerne på seg rollen som bokbader av meg. Trygt og godt.
Når ingen andre kunne, så tok Geir gjerne på seg rollen som bokbader av meg. Trygt og godt.

– Ja, selvfølgelig, svarte jeg da. Det er lenge siden. Jeg har solgt uendelig mange bøker siden den gangen. – Men hvorfor? maste jeg videre. – Det er jo så tidkrevende.
Det var da Geir sa ordene som har satt seg i meg, og som jeg fortvilet prøver å leve opp til, selvfølgelig med stadige tilbakefall til mitt eget store ego.
– Jeg bestemte meg bare, en gang da jeg var ung for hvilket menneske jeg ville være, sa han. – Valget falt på at jeg ville gjøre mot andre som jeg selv ønsker at andre skal være mot meg.
– Ok, tenkte jeg. Derfor jeg ikke må smøre matpakken selv? …

Geir satt mer enn gjerne og ventet på flyet til Spania i fire timer, slik at jeg fikk signert bøker på Haugesund lufthavn før take off.
Geir satt mer enn gjerne og ventet på flyet til Spania i fire timer, slik at jeg fikk signert bøker på Haugesund lufthavn før take off.

Originalt? Nei, ikke i det hele tatt. Vi har hørt det før. Spesielt vi som har tråkket våre sko på landsbygdenes bedehus. Vi mangler ikke opplæring i hvor gode vi skal være. Forskjellen på Geir og meg er at han lever opp til denne planen sin hver dag, og det virker som han ikke stresser særlig med det.

Vel, nå er det altså pay-back time. Jeg skal fylle Geirs markedsføringssko og sørge for at han får den oppmerksomheten han fortjener etter år med hardt arbeid. Romanen Maestro er et lite kunststykke av en krimroman. Ikke fordi er et litterært mesterverk ingen har sett maken til, men fordi den er alt det hva en krim skal være. Den er et mysterium,  tempoet er til tider så høyt at selv Jack Bauer i tv-serien 24 ville fått problemer med å holde tritt med seriemorderen som går løs i Haugesund. Den spiller på alle krimklisjeene vi elsker uten at vi holder på å brekke oss av for mye blod og gørr. Mordene er ikke så renslige som i Agatha Christies krim, men langt fra så blodig som i Keplers Stalker. Den har likesom akkurat passe blod.

Geir spammet venner og kjente på sin Facebookside når jeg var i radio eller på TV.
Geir spammet venner og kjente på sin Facebookside når jeg var i radio eller på TV.

Alle som leser bokbloggeir vet at Geir skriver som  Karl Ove Knausgård og  Ari Behn på amfetamin. Det er mange gylne halvmetere når Geir finner en krim han liker, og som han velger å anmelde. Geir er aldri ufin med forfatterne. Fordi han vet hvor mye arbeid som ligger bak. Det går nemlig fint an å være kritisk til en roman uten å være spydig og sarkastisk. Geir er aldri spydig eller sarkastisk. Han forstår ikke de kodene. Han gjør mot andre som han ønsker at andre skal gjøre mot ham, og stakkars deg om du ikke behandler ham skikkelig. Da får du med meg å gjøre… Jeg har også et og annet i skrivebordskuffen som kunne passet som en pangstart i en krim.

Geir, som hater kjøpesentre, trålet Oslos gater på kryss og tvers en hel lørdag for å besøke mest mulig bokhandlere med gratis leseeksemplar. To jenter+ butikker betyr mange stopp på veien.
Geir, som hater kjøpesentre, trålet Oslos gater på kryss og tvers en hel lørdag for å besøke mest mulig bokhandlere med gratis leseeksemplar. To jenter+ butikker betyr mange stopp på veien.

Geir er ikke Jesus som har kommet tilbake … tror jeg. Det hadde jeg i tilfelle merket. Jesus var ganske handy har jeg forstått. Sønn av en snekker og greier. Geir er definitivt ikke en handyman i ordets rette forstand. Han er derimot god å ha for hånden. Så lenge det ikke innebærer en hammer og tommestokk, fikser han det meste.
Nå skal  jeg gjøre for Geir alt det gode han har gjort for meg. Det skal jeg gjøre med samme entusiasme og glede som han har vist. Det føles som en umulig oppgave, det er en umulig oppgave, og jeg hadde tapt om dette hadde vært en konkurranse. Heldigvis så er det ikke det.

Geir fikset egen bod på det årlige julemarkedet på Rådhusplassen i Haugesund, for at jeg skulle selge boken min. Jeg hadde aldri turt uten han.
Geir fikset egen bod på det årlige julemarkedet på Rådhusplassen i Haugesund, for at jeg skulle selge boken min. Jeg hadde aldri turt uten han.

Skriving og bøker er litt av limet i vårt ekteskap. Hvem andre enn oss sitter fire timer på biltur og diskuterer bøying av nynorske verb? Hvem andre sitter de neste fire timene og diskuterer ulike marger og skrifttyper i bøker vi leser? Ja da, vi er kjærester også. Masse kjærester.

Vi reiser en del i helgene i forbindelse med lansering, signering og festivaler. Vi har det travelt, men også fantastisk gøy. Vi møter så mange spennende mennesker og får nye venner. Det er lett å få nye venner når en er gift med Geir. Vi sover på hotell, nyter gode middager og koser oss i hverandres selskap. Tidlig opp og sent i seng. Mellom helgene er vi lærere. Yrket vårt er også nært knyttet opp mot forfatterlivet, da vi begge underviser i norsk. Når det er manustørke, kan vi diskutere elevtekster og hvordan vi kan gi gode tilbakemeldinger til de små «forfatterspirene», slik at de en dag tør å ta det steget vi har gjort. Følge drømmene.

I helgen skal jeg nedover Jæren på signeringstur. Geir er med. Noen må jo lade bilen slik at den har rekkevidde nok fra Haugesund til Egersund.
I helgen skal jeg nedover Jæren på signeringstur. Geir er med. Noen må jo lade bilen slik at den har rekkevidde nok fra Haugesund til Egersund.

I dag har jeg gått gjennom høstens hendelser for å se hva Geir har stelt i stand for meg. Det er ufattelig hva jeg har vært med på. Det hadde ikke vært mulig om ikke Geir hadde framsnakket meg. Les bildetekstene for å få et inntrykk av noe av det han har stelt i stand.

Heldigvis vet jeg, at som han har fått være med meg land og strand, så får jeg være med ham. Det du vil at andre skal … osv.

Så lenge vi er sammen om det vi gjør så får vi det til.

Se etter krimromanen Maestro i Januar. Den er forrykende flott skrevet av verdens rauseste fyr, som virkelig kan krim.
Se etter krimromanen Maestro i Januar. Den er forrykende flott skrevet av verdens rauseste fyr, som virkelig kan krim.

Da får det heller være at jeg innerst inne ikke er like edel i tankegangen, at jeg mest av alt higer etter å få skrive på min neste roman, lese en god bok, se en film, bake julekaker, dra til Spania i vinterferien eller strikke en genser. Nå er det Maestro som gjelder. Nå skal Geir få oppmerksomheten en stund. Så lenge jeg får henge meg på …