Jeg ber for de gamle og setter min lit til ungdommen…

Foto: VIKO - NTNU
Foto: VIKO – NTNU

 

Er du en av dem som leser overskrifter og trykker på del? I dag har jeg lyst til å slå et slag for kildekritikk. Som lærer bruker jeg en del tid på å lære mine elever hva gode og dårlige kilder er. Det er nemlig slik at ikke alt som står på Internett er sant.

Da vi var ungdommer fikk vi vite nytt fra nyheter i radio og tv, samt aviser og lærebøker. De kunne vi stole på. Under 2.verdenskrig da Tyskland hadde okkupert Norge kunne vi ikke det. Enkelt. Fred: En stoler på media. Krig: En stoler ikke på media.

Slik er det ikke der ute lenger. Du og jeg er vår egen media så mye vi vil. Er vi gode nok så kan vi regne med at mennesker som ikke fulgte med i timen (ikke metafor) går fem på.
Kunnskapsmennesket er den som er i stand til å tenke kritisk basert på den kunnskapen en har ervervet seg ved skolegang og pålitelige kilder. I dag er vi omgitt med informasjon fra alle kanter. Hvem som helst kan snekre sammen en artikkel, klippe og lime halvsannheter og sette dem sammen til den virkeligheten de ønsker å formidle. Den hjemmesnekra «sannheten» blir så presentert som fakta på Facebook, på nettsider eller på blogger som denne.

Vi har en fri presse. Vi er ikke underlagt sensur i dette landet. Regjeringen eier ikke media, men media har visse retningslinjer å gå etter. Det skal være sant det som formidles og en skal ikke villede folk med informasjon.

Men i dag er ikke media bare VG, Dagbladet, Aftenposten, lokalavisa di eller Tv-kanaler som kan fotfølges av presseetiske politi og vær varsom-plakater. I dag er media også deg og meg på godt og vondt.
Om jeg påstår noe i bloggen min,  underbygger det med god argumentasjon og i tillegg viser til diverse kilder og forskning, så ser det kanskje bra ut. Det betyr ikke at det jeg skriver er sant. Jeg kan påstå mye. Kan jeg litt om retorikk og om hvordan en  overbeviser mennesker ved å vri litt på virkeligheten, så kan det jeg skriver være svært så troverdig. Det betyr likevel ikke at jeg har rett.

Når mennesker blir sammenlignet med skadedyr Foto: kristelig dablad dk
Når mennesker blir sammenlignet med skadedyr
Foto: kristelig dagblad dk

Når du leser en artikkel på nettet om en sak så er det din forbannede plikt å sjekke kildene før du sprer nyheten videre. At noen kaller seg Frieord.no, document.no eller noe annet som ser fint og flott ut, og lager seg en flott nettside, så betyr det ikke at det de skriver om er sannheter.

En tommelfingerregel er å sjekke ut hvem som står bak og er ansvarlig redaktør for siden eller forfatter av artikkelen. Til og med lærebøkene sjekker vi forfatteren til. En lærebok i dag er ikke godkjent av utdanningsdirektoratet slik den kanskje var da du gikk på skolen. Det er derfor lurt å sjekke ut hvilken bakgrunn den som har skrevet den har.

lunsaltivspng1[1]Går en forfatterne til diverse nettartikler i saumene, kan en få seg en real overraskelse. Et klikk på en overskrift som sjokkerer deg, får deg til å dele og vips så er du med på å spre falske nyheter og hatpropaganda. Mange av artiklene som florerer på Facebook om dagen dreier seg om flyktninger. I årene før 2. verdenskrig hadde vi også folkegrupper på flukt. Jøder, homofile, sigøynere osv. Den gangen var det Nazistene som benyttet seg av situasjonen i det lutfattige Europa. De klarte å overbevise vanlige mennesker om at noen av oss er mer verdt enn andre, og at flyktninger/jødene var ute etter å skade oss. De trengte syndebukker for å komme til makten. De klarte det.
– Ja, men jeg er jo ikke nazist, tenker du. – Jeg må jo få mene det jeg vil og dele det jeg vil i et land med ytringsfrihet?

Ja, det må du jo, men la oss se litt på hva Nazisme er.

En politisk ideologi eller verdensanskuelse som kjennes ved rasisme basert på at den ariske rase er overlegen andre. Den baseres på antisemittisme og jødehat, diktatur og forherligelse av krig og vold. Den er i slekt med fascismen. Av de du kanskje kjenner til fra historietimene som representerte et slikt syn var Hitler og Quisling. Flere av artiklene som nå står og lese har redaktører og forfattere som støtter denne ideologien.

Før var det ikke mulig å spre slike teorier i en slik fart som nå. Hitler og hans diktatur klarte det ved hjelp av overtakelse/kontroll av medier. De tvang lærere i skolen til å undervise i nazismens lære ved at om de nektet, så ble de drept. Et eksempel på propaganda laget for å spre frykt og hat mot jødene er en film som denne.

Foto: Fn.no
Foto: Fn.no

En kan spørre seg hvordan tyskere og andre europeere, mange flere enn det vi liker å tro, lot seg forlede til å støtte et slikt regime og et slikt tankesett. Vi vet alle hva det endte i. Hvert år loser vi ungdommene våre avgårde til Polen og Auschwitz med De hvite bussene for å vise dem historien, for at de skal treffe sannhetsvitner og i håp om at det aldri skal skje igjen.

Noe i tiden tyder på at historien er i ferd med å gjenta seg. Hatet florerer i kommentarfeltene på facebook. Ikke fra høyreekstreme organisasjoner alene, men fra mødre og fedre, tanter og onkler og vanlige mennesker som forakter alt det som Nazi-Tyskland stod for.
Nå, mens du sitter og leser dette, drives tusenvis av mennesker på flukt fra IS. Har du satt deg inn i hva IS har for en politisk/religiøs ideologi? I tilfelle svaret er ja, hvor har du hentet denne kunnskapen? På Facebook?

IS ønsker at alle som ikke lever etter Sharialover bør forsvinne fra jordens overflate. De som jages er mennesker fra alle religioner og folkegrupper, men aller mest muslimer. Muslimer i Syria, kvinner, barn og familiefedre blir torturert, voldtatt, og drept fordi de nekter å underordne seg IS og deres regime. Akkurat som lærere, forfattere, motstandsmenn som Max Manus nektet å underordne seg Nazismen.

Foto: Miff
Foto: Miff

De som ikke er med på galskapen blir henrettet. IS gidder ikke en gang å bygge konsentrasjonsleirer. De plaffer mennesker ned der de står og går. Disse menneskene trenger beskyttelse. Verden er taus. Folk er redde. Verden lukker øyne og ører. Vil ikke se hva som foregår. Vil ikke vite. Akkurat som under Hitlers terror.

I dag kan mennesker spre nazipropaganda fritt på nettet. Kunnskapen din er det du vet eller ikke vet. Den kan du bruke til å slå tilbake. Du må vite hvordan du sjekker kilder. Du må ha kunnskap om fortiden for å forstå de mekanismene som nå driver helt vanlige mennesker inn i nazismens klør. Du vil ikke se det. Du er jo ikke nazist? Nei, jeg er sikker på at de færreste som spyttet på jødene på slutten av trettiårene følte seg som nazister. De var bare overbevist, og de hadde ikke kunnskap nok til å forstå galskapen.

Nå får du gi deg Agnes. Dette er oppspinn. Jeg er i stand til å tenke selv.

Det håper jeg at du er. At neste gang du leser en artikkel om at gamle har måttet flytte ut av sykehjem for å gi plass til asylsøkere og flyktninger, sjekker kilden, forfatteren og redaktøren bak nettstedet. Ring gjerne ordfører eller rådmann i den kommunen det gjelder. Du vil nok få et mer nyansert svar.

Jeg håper journalister i våre medier trør varsomt når de lager tabloide overskrifter om noen få asylsøkere som protesterer mot dårlig mat. Sytepaver finnes i vårt samfunn, så hvorfor skulle det ikke finnes blant alle folkegrupper. Dessuten trenger vi adskillig mindre påkjenninger enn våre asylsøkere før vi roper på at staten må komme med putene og sy dem godt fast under armene våre. Å nøre opp under tanken om at noen folkegrupper er snyltere og skadedyr, og ikke har samme rett til jorden, luften, vannet og solen som oss, er å nøre opp under at historien kan gjenta seg.

Hva skal vi gjøre spør jeg deg, du som villig deler denne typen propaganda uten å sjekke fakta, uten at du kjenner en eneste flyktning og uten at du kjenner til den som har skrevet artikkelen.
Synes du vi skal samle våre hærer, stille oss i strandkanten ved det vakre Middelhavet og skyte flyktningene etterhvert som de kommer i land? Eller kanskje vi kan ta oppgjøret lenger utpå havet, så slipper vi å rydde opp i alt sølet?

Tenker du at vi kanskje bør få fart på Auschwitz og Bergen Belsen? Toge dem inn over kontinentet. Skille kvinner og barn fra mennene. Trekke ut tennene slik at vi kan hente ut den siste rest av ressurser fra et kontinent vi allerede har forsynt oss av som gribber. Nei, jeg tror ikke at du tenker det. Du har det bare så innmari godt, og har ikke så lyst å dele. Det passer ikke nå. Snart jul og greier.

Heldigvis så ser jeg ungdommer i skolen som har kunnskap nok til å sjekke kilder, ungdommer som har mer kunnskap om historien og hvilke mekanismer som fører til hjernevasking og hat enn det du og jeg fikk lære på skolen.

Bergen Belsen - Massegrav i bakgrunnen Foto: Wikipedia
Bergen Belsen – Massegrav i bakgrunnen
Foto: Wikipedia

Jeg setter min lit til disse ungdommene. Disse flinke guttene og pikene som leser leksa si for å få bedre og bedre karakterer. Kanskje det kommer noe godt ut av «flink pike syndromet»? De lærer seg å tenke selv og reflektere over det de leser. Kunnskapsløshet er nemlig noe av det farligste som finnes. Du som pugget salmer og leste Luthers lille katekisme på skolen. Du som hadde en lesebok som omfattet de fleste fag, og hvor innholdet var godkjent av undervisningsmyndighetene før du fikk lese.  Du som synes at det er en katastrofe for landet vårt at våre ungdommer scorer dårligere enn Finland på noen nasjonale tester. Du som ikke er klar over at norske ungdommer ligger i verdenstoppen i å forstå hva demokrati er og i å forstå hvordan et samfunn fungerer. Du bør lytte til din sønn eller datter, om de er av dem som følger med i timen. Bokstavelig talt.

De kan lære deg hvordan du skal sjekke kilder i dag? De kan vise deg hvordan konspirasjonsteorier kan plukkes fra hverandre og hvem som skjuler seg bak. Dette lærer de nemlig på skolen.

Om du ikke er interessert, og heller vil fortsette å nøre opp og spre hatet, så kan du jo kikke innom denne artikkelen. The final solution. Det er kanskje plass til noen massegraver til?

Dessuten … det kan jo hende at alt jeg sier er oppspinn. Hvem er vel jeg?

 

 

 

 

 

6 kommentarer om “Jeg ber for de gamle og setter min lit til ungdommen…

 1. Ja, som jeg har tenkt selv mange ganger. Jeg er så oppgitt over alle artikler som ukritisk blir delt videre. Og da snakker jeg ikke om funnypics osv.. det er bare morro med litt morro, men om -som du nevnte- «ut med «gamlisene» og inn med asylsøkerne/snylterne».Om man tenker seg om ,vet man at det ikke er så sort/hvitt/ enkelt som så… Og jeg er lei av at svake grupper settes opp mot hverandre- det er jo lov å gjøre noe for en gruppe uten at det betyr at den andre får det verre. Jeg prøver selv å være avslappet i forholdet til å «måtte» dele, og å lese artikkel slik at jeg kan vurdere bedre om det er «hat» i ordform. Jeg har nok bommet noen ganger selv, og har lært meg til å klikke på «slutt å få» på slike artikler, som er delt av noen på vennelisten min. Og jeg blir mismodig til tider når folk er så ivrige etter å dele det som vi alle vet øker polariseringen i denne saken . Det blir så sementert i «dem mot oss». Men det jeg synest er verst, er hvordan jeg har gitt opp å argumentere- (beklager altså)- det er «umulig». Og grunnen til dette er det jeg kaller drittslenging. «negerelsker» , «idiot» , «sosialist» (?), «blond», «lam i hodet»…osv. Alle motargumenter er og blir basert på at man er komplett idiot og eller noen av de nevnte og andre karakteristikker.Jeg finner det veldig vanskelig å motargumentere når man ikke klarer å være saklig. Og det mangler voldsomt i diskusjonstrådene og jeg ønsker det økede foukus som er varslet, velkommen. Det eneste jeg avogtil kan sette pris på med å lese nettdebattene, er at man slipper volumet, som jeg har erfart nesten selvfølgelig følger i en muntlig diskusjon om dette temaet. Det virker som at den som «skriker» høyest vinner diskusjonen. .. Hele greien virker bare truende.
  Og lytting… hvor ble det av. Vi kan alle lære mer av å lytte til meningsmotstandere, enn å sitte med armene i kors og planlegge neste argument, mens motparten argumenterer.

  Jeg skal dele ditt innlegg og så får vi se da, om vi for en gang skyld kan få en saklig og respektfull meningsutveksling.

  Hilsen en som enda har mye å lære om temaet.

  Turid Bergesen

  1. Bakgrunnen ligger i nasjonalfølelsen. Noen føler at tilværelsen er truet. Det er nedgangstider og stor arbeidsledighet i Europa. I Norge er det usikkert m.h.t. fremtiden og arbeidsplasser. Samtidig foregår det en forferdelig krig i nord-Afrika. Mennesker trenger beskyttelse. De strømmer mot tryggere områder på jordkloden, hvor de håper på et bedre liv. Slik som mennesker har gjort til alle tider. Vi som bor i Europa er redde for at dette skal forverre situasjonen. En sammenblanding av reinspikka nynazister, fremmedfiendtlige, ytterliggående islamkritikere og nasjonalister ser sitt snitt til å benytte seg av situasjonen og spre mer frykt. Slik som Hitler også gjorde. Skape syndebukker. Ja, jeg tror vi ikke må sove nå.
   Forskjellen nå mot tidligere, er at hvem som helst kan skrive hva som helst, hvor som helst, uten at alle har den kunnskapen som trengs for å vite hva pålitelige kilder er, og hvordan disse kan sjekkes. Dermed vil vanlige mennesker som overhodet ikke er interessert i å støtte disse gruppene spre konspirasjonsteorier og halvsannheter. Dette til tross for at de bare ønsker det de fleste av oss ønsker. En kontroll av innvandringen, hvor vi gir de som trenger beskyttelse det de har rett på, og sender resten ut av landet. Jeg tror det er ytterst få som ønsker åpne grenser og fri flyt av hvem som helst. Det er heller ikke det mitt innlegg dreier seg om. Jeg bruker oppblomstringen av Nazismen som et eksempel på hvordan en kan la seg hjernevaske til å tro at den propagandaen som blir spredd er sannheten.

 2. haraldgroven

  Nettet har ikke bare gjort det lettere å spre løgn og vrangforestilligner, men det har også gjort det utrolig mye enklere å knuse myter, dele korreksjoner og spre riktig informasjon. I papir- og etermediealderen var journalister, redaktører og forfattere portvoktere. Deres begrensede tid, kunnskap og tallforståelse var (også) medvirkende til at myter ble gjenfortalt ukritisk. I dag er tilgangen til mediene demokratisert.
  Mange nettsteder gjør en god jobb med å avsanne feil og vrangforestillinger som spres viralt på nettet. Noen kode kilder

  Saksynt, Skeptiker-gruppen på FB, Snopes, og mange Wikipedia-artikler som List of common misconceptions

Kommentarer er stengt.