Å planlegge en roman

New chapterGår du med en roman i magen, men ikke vet hvordan du skal komme i gang? Da kan jeg kanskje gi deg noen tips.

Først av alt må du vite hva du skal skrive om, og hvilken sjanger romanen din skal ha. Det kan være lurt å velge en sjanger som du selv leser mye av. Leser du for det meste krim, så velg å skrive krim. Er du glad i bøker med romantikk, drama og spenning, så bør du satse på å skrive slike bøker.

Det første jeg tenker når jeg skal starte på et nytt bokprosjekt er hva for et tema jeg ønsker å belyse. Jeg har selv valgt å rote rundt i mørke rom og tabuer som vi kanskje ellers ikke snakker om. Du har kanskje andre tema som opptar deg. Jeg liker best bøker som kan vekke interesse eller sette ting under debatt. Andre liker bøker kun for underholdning.

Les deg opp på emnet før du setter i gang og planlegger. Reis til stedet du vil skrive fra. Intervju mennesker som vet noe om det du vil skrive om. Lytt til folks historier. Les artikler, og les bøker i samme sjanger som den du har valgt. Ofte kommer plottet til meg mens jeg driver med dette forarbeidet.

Etterpå planlegger jeg selve plottet. Hovedhistorien og eventuelle sidehistorier. Jeg skriver et langt synopsis hvor jeg som forfatter vet hva som skal skje i grove trekk fra begynnelse til slutt. Dette kan være litt rart første gangen, for det er nesten som om jeg ikke vil røpe for meg selv hva som skal skje. Det er veldig viktig at du som forfatter vet alt. Så begynner jeg planleggingen mer detaljert scene for scene. Jeg bruker et slikt skjema som du ser under her. Kjedelig arbeid, men veldig viktig for å få driv og sammenheng i historien. Dette er et dynamisk skjema som forandrer seg underveis, men likevel en hjelp til å holde meg på sporet.

skjema