At størrelsen er viktig er oppskrytt …

facebook-comino-forlagKjære lesere. I dag er dagen. Jeg har skrevet kontrakt med Comino Forlag i Bergen om utgivelse av min neste roman «Kledd naken». En lang og kronglete vei er tilbakelagt, og jeg tusler over målstreken med hendene høyt hevet over hodet i ren og pur lykke. I september kan du etter alle solemerker sette deg ned og kose deg sammen med Iselin, Tore, Halvard og Beate fra idylliske Øystese i Hardanger.

En del har skjedd siden jeg i mai 2014 skrev under på kontrakt med Juritzen forlagene om utgivelse av min neste roman «Kledd naken». Noen ganger er det slik at ting skjer, som kan gjøre ting vanskelig. Det skjedde denne gangen, uten at noen kan lastes for dette. På grunn av skifte av jobb og sykemeldinger i forlaget, ble jeg over en periode på over åtte måneder stående uten redaktør til å hjelpe meg videre i prosessen med manus. Det er viktig at en får de rette personene på plass når en skal ansette ny redaktør, men for meg ble det for lenge å gå og vente. Uansett, resultatet ble at vi ble enige om å skilles som venner.

Jeg har erfart at det ikke nødvendigvis er størrelsen på forlaget som er det som tilfredsstiller best og mest. I et stort forlag blir slike som meg kanskje for små, for uvesentlige og for usynlige. Jeg ønsker meg et forlag hvor jeg kan ha tett kontakt med redaktøren i hele prosessen, eller som fotballspillere ofte sier: – Jeg ønsker meg et forlag som viser meg at de virkelig ønsker å satse på meg, ikke bare i ord, men også i handling.

Jeg har gjort et valg. Comino Forlag er et lite, men fremadstormende forlag, som er lokalisert til Vestlandet. Å ha nærhet i kilometer er selvfølgelig en fordel, fordi det kreves tette relasjoner og god kjemi for å samarbeide om tekst. Gode relasjoner bygges best, etter mitt vett, gjennom hyppige og hyggelige møter. Et forlag som er lokalisert i Bergen er for meg perfekt. Jeg er glad i Bergen og folkelynnet der. Begge romanene mine har dessuten sitt utspring fra dette området.

Det er likevel et annet aspekt som veide tyngst i dette valget. Forlaget, som jeg har valgt, er innovative i forhold til bransjen, leserne og hvordan samfunnet ellers utvikler seg. De satser mye på markedsføring av forfattere, gjerne på tvers av forlag, for å fremme litteratur. Vår alles litteratur. Vi må holde sammen. Det synes jeg er kult.

Monika Nordland Yndestad
Monika Nordland Yndestad

I tillegg har de dyktige folk i arbeid. Jeg får gleden av å ha Monika Nordland Yndestad som min redaktør. Monika, som selv er en dyktig forfatter og en durkdreven journalist, har garantert mye å lære meg. I tillegg vil jeg samarbeide med Trude Nistad Lien, som har en vanvittig solid CV innen bokhandler og forlagsbransjen. Hva mer kan en forfatter ønske seg? Finnes det mer der ute?

Svaret er ja. Det er alltid tre ønsker i et kinderegg. Den siste, men slettes ikke den minste, er Fredrik Schmidt Fotland, redaktør og forfatter, samt en kar som ikke er redd for å framsnakke hverken sitt eget forlag eller andre for den saks skyld. Han driver, i tillegg til forlaget, sitt eget eventbyrå som står for spennende og kreative arrangementer, hvor forfattere får møte lesere og hverandre. Han er i tillegg svært hyggelig og viser at han forstår hvordan det er å være forfatter i manusprosessen, og skjønner nødvendigheten av å ha en «hot line» rett inn til samarbeidspartene, som han selv kaller det.

Fredrik Schmidt Fotland
Fredrik Schmidt Fotland

Vestlandet er ikke kjent for sin forlagsindustri, men vi er Gründere med stor G. Vi har oljen, vi har været ( mye vær), vi er vant med dugnadsarbeid, og å dra lass i lag. Vi skimter problemer, men ser helst løsninger. Vil vi noe nok, så får vi det til sammen. Er en av oss med i Idol ( les: Kurt Nilsen ) ja, så er vi alle idol-entusiaster. Sammen med Monika, Trude og Fredrik er jeg sikker på at jeg vil trives. Jeg er født stril – for de som ikke vet hva det er, så er jeg født på en øy litt nord for Bergen (Osterøy) – og da regner jeg med at vi lider av mye av det samme, og snart finner tonen. Det eneste stedet vi ikke kommer til å finne tonen, er innen fotball, men det gjør ingen ting. Ikke denne sesongen iallefall, men når sant skal sies, så vil jeg gjerne ha Brann tilbake i Tippeligaen. Det blir mest gøy på Vestlandet da.

I dag signerer jeg dermed kontrakt med Comino Forlag. Kledd naken kommer forhåpentligvis i september, og vi gleder oss alle sammen. Jeg ser fram til å ta fatt på siste redigeringsarbeid sammen med Monika Yndestad. Anbefaler like godt hennes to flotte krimbøker «Jentene fra balletten» og «Gapestokk«, som jeg slukte og elsket. Nå skal jeg bare nyte helgen på Lahlums Krimfestival på Bokhotellet i Tvedestrand, og senke skuldrene i forvissing om at jeg har gjort et godt forlagsvalg denne gangen.

En kommentar om “At størrelsen er viktig er oppskrytt …

Kommentarer er stengt.