Vakker er bygda …

Kystkulturdagane i vakre Sandeid. Ta turen da vel. 31.5 - 01.06 Foto: Karmsundavisa
Kystkulturdagane i vakre Sandeid. Ta turen da vel.
31.5 – 01.06
Foto: Karmsundavisa

Jeg får stadig henvendelser fra folk som ønsker å benytte «Sandeidsongen» i ulike festlige sammenhenger som i brylluper og konfirmasjoner.

«Sandeidsongen» ble skrevet av min far, Øyvind Matre, som en prolog til 17. mai i 1978. Året etter var jeg bedt om å synge på bygdas 17.mai-fest, og pappa ga meg teksten og foreslo at jeg skulle sette melodi til.
Bare 13 år gammel laget jeg den, og siden har sangen blitt brukt mye, og har etter hvert blitt den offisielle bygdesangen i Sandeid.

Den gang, i tenårene, solte jeg meg ikke akkurat i glansen av å ha laget en slik melodi, men etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg blitt stolt av å eie noe i denne sangen. Nå når pappa ikke er her lenger er den jo min. Noe som var bare hans og mitt.

Sanger forvinner derimot om de ikke synges og deles. Pappaen min var kreativ på flere måter. Han var også kunstmaler på fritiden. Her er et bilde av Huldra i Hålandsdalen, som kikker inn på gården til Jakob Solberg. Synes det passer godt til teksten. Til kirkejubileet i Sandeid for noen år tilbake ble det skrevet et ekstra vers til sangen. Pappa ga tillatelse til at det kunne brukes til jubileet, men at det senere ikke skal være en del av sangen. Den opprinnelige teksten og de opprinnelige akkordene (alle som jeg hadde lært meg den gangen:) er gjengitt under her. Bruk den gjerne, men det er fint om tekstforfatter og «komponist» er med.

 

Enno så veit eg at Hovda vil standa, traust i vår bygd like fager å sjå...
Enno så veit eg at Hovda vil standa, traust i vår bygd like fager å sjå…

SANDEIDSONGEN

Tekst: Øyvind Matre

Melodi: Agnes Lovise Matre

 

C             Am             Dm       G

1.Vakker er bygda når vårsola lyser

C             Am             Dm       G

Vent er i Sandeid ein maistille kveld

C             Am             Dm       G

Drøymande djupt inni skuggen ligg bygda

C               Am       G           C

Og Lysenut gløder i døyande eld.

F                   G                 Em                 C

Kystkulturdager Yrende folkeliv Foto: VisitVindafjord
Kystkulturdager
Yrende folkeliv
Foto: VisitVindafjord

Stille smyg bølger mot steinar langs stranda,

F                   C                 D7         G

Kviskrar ein song i frå havet der vest

C                 Am   Dm           G

Roar mitt evige lengtande hjarta

C               F                     C                 G

Borte er bra, men mi heimbygd er best.

 

"Huldra i Hålandsdalen" Malt av: Øyvind Matre
«Huldra i Hålandsdalen» Malt av: Øyvind Matre

2.Var du med fuglen om morgonen vaken

Såg du frå Vestbøfjell sollyset gå

Ned imot bygda med åkrar og enger

Veit du ein stad som er vakrare då?

Vel veit eg visst at ein framand vil seie

Her er det lite, ja mindre enn smått.

Der uti verda den store og vide

Finns svimlande byar med palmer og slott

 

3.Vandrar eg rundt mellom vårgrøne bjørker,

møter meg angen frå alle dei blad

Aldri eg kjende ein pust i frå palmer

som gjorde mitt hjarta så inderleg glad

Byar skal slokna og slottsteinar falla

Slekter skal koma og slekter skal gå

Enno så veit eg at Hovda vil stanna

traust i vår bygd like fager å sjå

 

4.Vidstrakte enger med åkrar og vollar

Grønkande lier mot fiskerik fjord

Slik har dei drøymt som i framfarne tider

med arbeid og strev vende villmark til jord.

Sandeid vår heim, du er fremst mellom bygder

Ikkje me veit oss ein vakrare stad

Saman i strevsemd me verna og tryggja

bygda og draumen som fedrane ga