Ja takk til mer Stiv Pinne…

Her svinger det seg både pinner og glass i skjønn symbiose.
Her svinger det seg både pinner og glass i skjønn symbiose.

Sist torsdag var jeg invitert til strikke- og drikkeklubben «Den stive pinne» i Åkrahamn på Karmøy. Jeg skulle snakke om blogginnlegget mitt «Ikke vær skygge for ditt eget solskinn» og så skulle jeg få lese fra boken min  «Stryk meg over håret«.

De strikke/hekleglade jentene ute på Carten Island (Karmøy) tilhører en helt spesiell losje. En strikke-og-drikkelosje, hvor de, som alle andre losjer, har et vikarierende motiv for å møtes. Noe må en jo skylde på om en skal kunne stikke av fra mann og barn en helt vanlig torsdagskveld med sykkelkorgen loada med vin. Denne torsdagen startet de opp med et prosjekt hvor de skal lage luer som de skal gi til kreftrammede. I første omgang til Haugesund sykehus og Haukeland sykehus.  Jeg synes tiltaket er fint, og vil i den anledning  dele en lueoppskrift med dem og mine lesere. Oppskriften jeg deler, er selvfølgelig en bedriftshemmelighet, men siden jeg ikke har en bedrift lenger, så får det så være.

For noen år tilbake drev jeg en nettbutikk som het «Lovisedesign«. Jeg solgte hjemmelagede luer fra Lindesnes i sør til Hammerfest i nord. Inntjeningen var elendig. Timebetalingen likeså, men moro at noen ville ha luene mine. Den mest solgte var modellen som het «Grytå»,  (Se bildet)og som fikk sitt navn fra et sted i Haugesund sentrum. Alle luene til Lovisedesign har navn fra Haugesund. Jeg laget ulike varianter av denne. Skuldrene mine måtte til slutt velge mellom tastaturet og heklepinnen, og bedriften ble nedlagt, men det var gøy så lenge det varte.

Jeg ville neppe fått jobb på Dale Fabrikker for å skrive mønster for dem. Håper du finner ut av min måte å gjøre det på.
Apropos OL- luen. Den ligner veldig på min «Hollenderhaugen», men for all del. Det er da flere som har lov å være kreative.

Grytå. Heklet i dobbelt babyull.
Grytå. Heklet i dobbelt babyull.

Tilbake til Den Stive Pinne. (Her besøkt av Norge Rundt) Jeg tok med meg en strikkedrikkevenninne. Vi kjøpte inn garn og motet oss opp. For en gjeng vi møtte. Snakk om hjerterom og tro på det gode i mennesket. En ting er iallefall sikkert. I Åkrahamn har de myrdet bygdedyret. Damer i alle aldre tumlet inn over dørstokken med pinner, nøster og klunkende flasker. Her var ingen «snurpere», ingen sladrekjerringer eller medlemmer fra «Hvasavifolket». Bare rødvinslykkelige mennesker. Sant skal sies. Noen nøyde seg med kaffe eller te, og det var helt akseptert.

I tillegg til lueprosjektet som ble høytidelig startet på torsdag, lager damene tidenes rareste lappeteppe. Det skal henge på fiskerimuseet i bygda, som takk for lån av lokaler. Kravet er at lappene skal være 25X25 cm store, og settes sammen av farger som ikke passer sammen. Verst av alt. Jeg tror det blir flott til slutt.

Hollenderhaugen - Minner litt om OL- luen. Hmm
Hollenderhaugen – Minner litt om OL- luen. Hmm

Har du anledning, så bør du få med deg en aften på Den Stive Pinne. Jeg hadde krampe i magen til langt utpå neste dag. Har ikke hatt det så morsomt på lenge. At det finnes så mange festlige damer bare en halvtimes kjøring fra Haugesund visste jeg ikke. Jeg kommer igjen. Kanskje selger jeg huset og flytter inn i en av de vakre leilighetene ved sjøen i Åkra. Disse damene har forstått at det går an å ta en pust i bakken, være seg selv sammen med gode venner. Her kommer en som en er, og går som en blir etter hvert. Nå endelig har jeg forstått hvorfor vi alle elsker Jostein Grindhaug . Norges flotteste fotballtrener er fra Åkrahamn.

Her er mitt bidrag til lueaksjonen eller til deg som liker å hekle. Legger ved flere bilder av luene mine, hvor du kan bruke samme grunnoppskrift.

Grytå lages slik: (Ol-luen kan lages på samme måte. Da med en farge, og så skifter du til kantfargen til slutt. Kantfargen hekles med tre omganger fastmasker)

En annen variant. Samme oppskrift.
En annen variant. Samme oppskrift.

Du trenger heklenål nr 5
Tre ulike farger med Babyull eller Lanett. NB! Hekle med dobbelt garn.
Legg opp 8 luftmasker og slå dem sammen til en ring. På Grytå skifter du farge hver 6.omgang. Se bildet.
Hekle en halvstav + en luftmaske i luftmaskeringen. Gjenta 8 ganger. Slutt med en fastmaske i første halvstav.
Hekle tre luftmasker = en halvstav. Hekle en halvstav i første luftmaskebue. (3 luftmasker + en halvstav i den første luftmaskebuen.) Fortsett med å hekle to halvstaver i hver luftmaskebue omgangen rundt. Når du kommer til omgangens slutt fortsetter du bare å hekle uten å feste med fastmaske. Da slipper du skøten. Slå bare tråen rundt nålen og fortsett med halvstaver. Først 2 og så 1 enkel i neste. Gjenta rundt.
På neste runde hekler du 2, så 1 i de to neste. Gjenta rundt.
På neste runde hekler du 2, så 1 i de tre neste. Gjenta rundt.
Forsett rundt og rundt med en enkel ekstra på hver omgang. Til du kan telle mellom 60 (lite hode) og 70 masker rundt.

En fargerik vårlue. Fortsatt samme metode.
En fargerik vårlue. Fortsatt samme metode.

Derfra og ut hekles kun en halvstav mellom hver halvstav til ønsket lengde.
Luen vil nå bøye seg naturlig innover.
Halvstav = en slynge rundt nålen, stikk ned mellom to halvstaver. Dra tråden gjennom alle maskene. ( om dette er skikkelige halvstaver vet jeg ikke, men jeg kaller dem det) Normalt hekler en ikke ned mellom stavene, men det gjør jeg. Da blir det fint mønster, og du kan se tv samtidig.

En kommentar om “Ja takk til mer Stiv Pinne…

Kommentarer er stengt.