Utdannelse er oppskrytt…

220px-Advokat,_Engelsk_advokatdräkt,_Nordisk_familjebokJeg kunne tenkt meg å være forsvarsadvokat. Det må da være en grei jobb. En får en klient. Følger henne i retten, og forsvarer henne så godt en kan. Vi vet da alle hvordan en forsvarer et menneske? Ingen reagerer om jeg tar meg en uke fri etter en hektisk rettsak.

Jeg kunne godt tenkt meg å være politi. Det må da være en grei jobb. En uniform som oser av makt, er det eneste som trengs. Så tauer en inn den kriminelle og jobben er gjort. Ingen reagerer at jeg avspaserer etter noen tøffe vakter.

Jeg kunne tenkt meg å selge sko. Det er iallefall enkelt. Hilse blidt på en kunde, finne en sko, taste beløpet inn i kassen og si farvel. Ingen spør om når jeg har ferie og hvorfor?

Jeg kunne tenkt meg å være allmennlege. Åpne døren og gå ut på venterommet og hente pasienten. Prate litt, lytte litt på lunger, prate litt til, skrive ut litt medisiner og få klekkelig betalt. Det er da noe alle kan gjøre.

Jeg kunne iallefall blitt trailersjåfør. Sertifikatet fikk jeg på midten av 80-tallet. Tenk å sette seg bak rattet og suse nedover kontinentet uten en eneste bekymring. Det eneste som kreves er å kunne gi gass og bremse, og åpne bakluken når en skal laste og losse. Ingen tror at jeg ligger og sover i hviletiden fordi jeg ikke gidder å kjøre lenger.

En gang drømte jeg om å bli kaptein og seile på de syv hav. Jeg kan da litt kart og kompass, og så er jeg glad i å være på sjøen. Det ser så lett ut å styre skuta, legge til kai, åpne lasterommet og lukke det når det er ferdig lastet. Ingen spør hvorfor jeg har fire uker fri etter fjorten dager på jobb.

Sånn kan jeg holde på i det uendelige. Alle forstår at jeg tuller. Alle vet at jeg er klar over at alle disse yrkene er egne profesjoner som krever mye kunnskap om langt mer enn det vi ser dem gjøre.

Uten navnHvorfor er det da slik at så mange mennesker tror at å undervise er å gå inn i en time, lire av seg noe som en har lirt av seg før, og gå igjen?
Hvorfor er det en opplest og vedtatt sannhet at det å være lærer er et yrke som de fleste kan klare å utføre, eller mene noe om? Hvorfor tror en at det finnes flere udugelige lærere enn det finnes udugelige leger, ingeniører, trailersjåfører, tannleger, advokater osv?

Hvor mange vet hva det innebærer å planlegge et undervisningsemne? Hvem kjenner til ord som kognitiv utvikling, assimilasjon og adaptsjon? Hvor mange kan definere arbeidet som ligger til grunn for å drive med Vurdering For Læring.  Hvordan planlegger en med utgangspunkt i kompetansemål i læreplanen, eller undervise i grunnleggende ferdigheter. Hvor mye arbeid ligger det bak å  planlegge en praktisk, variert og relevant opplæringssituasjon, hvor alle elever i en klasse blir motivert og engasjert? Hva vet du om motivasjonsteorier, veiledningsteorier og underveisvurdering? Hva vil det si å trene sosial kompetanse med en elev med Asbergers syndrom, eller forstå hva som ligger bak en ADHD-diagnose? Hvordan planlegger en lærer arbeidet med adferdsmodifikasjon og relasjonsbygging? Hvem vet egentlig hvordan lærere jobber for å anvende Piagets teorier når de skal føre barnet til læring? Hva sier forskning om hva som er den beste måten å drive læringsledelse på? Hvordan  relateres Maslows behovshierarki  til undervisning og læring, og ikke bare til markedsføring og reklame.

Har du hørt om den didaktiske relasjonsmodellen? Vet du hva det kreves av forarbeid og samarbeid for å tilrettelegge for elever med spesielle diagnoser? Hvor mye arbeid ligger bak når en skal inn i en klasse og undervise, og ta hensyn til alle disse tingene?

Dette er bare litt av en lærers profesjon. Trodde du at det vi driver med er på slump? Vi har også studert mange, mange år for å kunne utøve yrket, pedagog, på en god og forsvarlig måte.

Hvorfor mener du at du er i stand til å vite hvordan vi skal organisere arbeidstiden vår for å kunne utføre vår profesjon, slik den er?

sp4223e2Har du noen gang ment at du vet best hvordan advokater, trailersjåfører, ingeniører, leger, sykepleiere, politi etc skal utføre jobben sin, og når de bør arbeide mest? Mistenker du at en advokat ikke gjør jobben sin, selv om du ikke sitter på kontoret hans? Vi, lærere, har også studert i 5-6 år etter endt videreutdanning, for å lære oss profesjonen det er å være lærer. Hadde det vært for at vi ville ha mest mulig fri, og sluntre unna jobben vår, så hadde vi vel kanskje valgt et litt kortere studie?

Jeg har en del hvorfor? Det aller største er: Hvorfor hører du ikke på tusenvis av lærere som prøver å fortelle hvordan ting må være for at vi på en best mulig måte kan utføre yrket vårt slik vi har lært at det skal gjøres? Hvorfor må du tro at vi bruker vikarierende motiv for å få avspaseringen vi faktisk har rett på, etter å ha utført arbeidet vårt i et tidsrom hvor det kommer elevene mest til gode?

60 kommentarer om “Utdannelse er oppskrytt…

 1. Åse Elin

  HeI! Fantastisk godt skrevet! Dette burde ut i landets store aviser – og på mail-konton til KS!
  🙂 Hilsen en lærer. Eller forresten Adjunkt med opprykk, og spesialisering i lese-og skriveopplæring og Kreativ matte! 🙂

 2. Veronica Nylehn

  Hei
  Takk for glimrende innlegg 🙂
  Har delt den på fb og fått 270 «liker» 🙂
  Kunne du sendt denne til media?
  mvh
  lektor Veronica

 3. Marte

  Du bør absolutt få dette publisert i avisene ja. Det er en svært god oppsummering av problematikken knyttet til lærernes arbeidssituasjon.

 4. Ragnhild

  Som datter av to lærere vet jeg godt hvor mye ettermiddags- og kveldsarbeid lærere gjør. Jeg vet også at lærere slett ikke har lang ferie, men derimot veldig mye avspasering. I tillegg bør det nevnes at stort sett alle lærere i dag er MINST adjunkter, som vil si fire år høyskoleutdanning, og mange har mer enn dette.

 5. Tilbaketråkk: Er det til elevenes beste at lærerne jobber 45 uker i året? | Skolelederbloggen

 6. Flott vinkling! Den understreker også privilegiet til en lærer: Alle er opptatt av at vi skal gjøre en god jobb. Gleder meg til å se et bredt engasjement for kvalitet i skolen utover våren!

 7. Jeg må bare få uttale meg når en yrkesgruppe med 12 uker ferie planlegger å streike pga mer arbeidstid.

  Av de yrkene du velger å sammenligne deg med har alle bortsett fra en yrkesgruppe 5 uker ferie lovpålagt i året.

  At du sammenligner deg med en kaptein er jo rett og slett ren idioti, da kapteinen er på jobb de 2 ukene du snakker om.
  Om han/hun sover eller ei, de er på jobb. Om stormen kommer, båten synker og kapteinen sov, er det fortsatt på hans/hennes vakt. At de trenger 4 uker rekreasjon er en annen diskusjon.

  Min mening er at dere som alle andre i dødlige yrker bør ha krav på 5 uker ferie, verken mer eller mindre.

  5 uker tilsvarer 187,5 timer, dvs antall ferietimer. Lærere idag har 450 timer ferie. Kjapp hoderegning tilsier sa at en lærer jobber 262,5 timer overtid. Dvs 6,5 timer i uken. Da regner jeg 37 i året,5 timer som en arbeidsuke. Dvs at en lærer burde jobbe 42 timer i uken. Det er mange som jobber over 40 timer i uken uten å ha 12 uker ferie.

  «Ungdomsskolelærerne skulker store deler av arbeidstiden. I snitt jobber de snaut 37 timer i en vanlig skoleuke, mens de får betalt for 43. Det viser OECD-undersøkelsen Talis.» 2007

  Antall arbeistimer her og der kan en alltid diskutere og aldri bli enige om. Om dere tror jeg retter kritikk mot lærerne, er dette helt riktig. Men hvorfor jeg gjør det, er det jeg mener er den største feilen i norsk skolevesen.

  I og med dere «sier» at dere jobber så mye i året, at dere krever 12 uker ferie bør dere kunne redgjøre for at dere faktisk jobber så mye.

  Dere som lærere har en stillingsinstruks å forholde dere til. Sjefen deres gir dere anledning til å bruke x antall i uken. Rekker ikke timetallet fram, er det skolestaten Norgen som skal straffes med midre oppegående elever, ikke lærere som må bruke sin fritid på å gjøre den jobben skolen ikke legger tilrette for.

  Jeg skjønner at med min tilnærmning vil vi en kort stund la det gå hardt utover våre elever, men jeg tror det er det som må til for at lærerne skal få den rosen de fortjener.

  Er det noen som er like trangsynt som meg?

  1. Det er noe med den hoderegningen din… Lærerne har 4 uker ferie. Ikke 5 som resten. Men om du tar deg tid til å sette deg inn i arbeidstidsavtalen så ser du det kanskje.

 8. Thomas Lidal Jamne

  Meget bra skrevet.
  Jeg er advokat og min kone er lærer. Min jobb er «a walk in the park» sammenlignet med hennes jobb. Læreryrket er den suverent mest krevende jobben som finnes.

 9. Solveig

  Godt poeng! Jeg bor i USA, og lærere her hører akkurat det samme! Pluss at de helst skal gjøre jobben for minst mulig penger her da….og uten noe som helst budsjett for klasserommet.

 10. Lise

  Hei!
  Fint innlegg. Men du glemmer en ting i din sammenligning med andre yrker – alle har erfaring med læreryrket, fra mottakersiden. Da har man personlig erfaring med at yrket fint kan utøves ved å lire av seg noe man har lirt av seg før. Jeg ser i tillegg ofte kritikk fra lærere om at de har ikke kompetanse på adhd og alskens diagnoser, så det trengs mer spes.ped. i skolen. Samme med klasseledelse.

  Jeg tror mye av den generelle mistilliten mot lærerstanden også kommer av erfaring. Kompetansekrav for å komme inn på lærerhøyskolen har vært 2 i matte, norsk og engelsk. For noen få år tilbake økt til 4. Hvis man ikke klarer en femmer i norsk, burde man lære bort til andre? Det er gjerne de svakeste elevene i vgs som havner på lærerhøyskolen. Som er 4 år, ikke 5-6. Og ja, jeg kjenner de fleste begrepene du ramset opp, uten å være lærer. Også andre profesjoner kan sin Piaget. Du har imidlertid rett i at lærere bør lyttes til om arbeidstidsbestemmelser. Jeg skal ikke late som at jeg har innsikt i det. Dere kunne jo ha brukt et alminnelig timeføringssystem som viser plusstiden dere samler opp, som kan avspaseres på sommeren. Så får alle lærere avspasere den tiden de har lagt seg i selen på vinterstid. Slik som andre yrkesgrupper kan?

  1. Angående overtiden og det alminnelige timeføringssystemet. Lærer har ikke muligheten til å kunne avspasere på samme måten som andre yrkesgrupper.Bare under desember kan lærere bruke opp til 60 timer bare på retting av tentamen. Dette tilsvarer ca 1 1/2 arbeidsuke, tilsvarende vil det være i mai/juni. Bare her vil det være 3 uker med overtid. Om vi skulle hatt et alminnelig timeføringssystem som viser plusstiden vi samler opp ville dette overstige hva vi allerede avspaserer om sommeren…. Det ville ikke fungert ettersom det da ville gått utover skoleruta og dagene elevene skal være på skolen. Evig sirkel av vikarer som må steppe inn for at lærerne skulle få tatt avspaseringen vi kanskje egentlig skulle hatt krav på… Avspaseringa skal jo igjen ikke gå utover de 4 ukene vi har som faktisk har ferie.

 11. ida

  Greia er ikke at det er direkte dorlige lærere. Men elever som har større behov for å lære får ikke den hjelpen dem sårt trenger og har krav på. Det blir ikke satt inn resursene til dem som faktisk trenger det. Og er også visse skoler som har en del elendige lærere. Dette av egen erfaring.

 12. Du har så rett. Studerer spesialpedagogikk og syns det er kjempespennende, men merker at jeg gruer meg til den dagen jeg skal ut i jobb, nettopp på grunn av det du skriver her..

 13. Tilbaketråkk: Utdannelse er oppskrytt – reblogging | laererlarsen

  1. hmm… Det vet jeg ikke. Jeg kjenner deg ikke. Men jeg vet litt om læring. Ofte er det slik at vi ikke kan kutte av toppetasjen og putte inn lærdom. Vi prøver så godt vi kan å motivere elevene for å lære, men så er det slik at selve læringen faktisk må foregå gjennom at eleven gjør en egeninnsats. Så har det også med evner å gjøre, situasjonen eleven er i. Om den er mottagelig for læring osv. Hva som er tilfelle hos deg vet jeg ikke.

  2. Emilie

   Fordi du er mindre glup…. Obviously… Når jeg leser disse kommentarene blir faktisk bekymret over hva som går igjennom menneskers hode! Dere har åpenbart ikke forstått noen ting!! Hadde det vært opp til meg, hadde lærer yrke vært det mest respekterte!! Denne artikkelen er en av de bedre! Jeg hat også lurt på lenge hvorfor det er så mange uten kompetanse innenfor fagområde som har så mange innvendinger for hvordan ting skal være i skolen!! Ingen som klager eller mener de har en rett på å kommentere andre yrker!! Er vel ingen som vet så godt som lærere hva som faktisk foregår i skolen, og hvordan deg i praksis fungerer!! Skolen er allerede for dårlig i Norge, og ved å sette lærerne lå en slik «pedestole», vil alle de gode lærerne forsvinne! Det finnes dårlige, gjennomsnittlige og gode arbeidere i alle yrker! Mens i læreryrket blir alle dratt under en kam! Er dere klar over under hvilke press og rammer lærere er tvunget til å jobbe! KS sine planer vil gjøre at lærere vil ha mindre tid til elevene, lærerne vil da heller bli betalt for unødvendig byråkratisk arbeid som noen ny ansatte til nye stillinger blir betalt for å lage!! Er det dette dere ønsker for framtiden og deres barn? Hvis lærere er då forbasket unyttige hvorfor er ikke dere hjemme værende og underviser dem dere selv? Jeg for en er evig takk nemlig for de som er tøffe nok til å steppe inn i lærer yrket! Det er jo faktisk ingen fordeler i det annet enn kallet de har for å gjøre en forskjell i barn og ungdoms liv! Jeg har ingen forståelse noen måte for hvordan folk kan være så kort tenkte og dømmende! Jeg har aldri hørt en lærer dømme noens andre yrke, så hvorfor er det slik at alle tror de har en rett til å kommentere, dømme og bestemme hvordan en lærers hverdag skal være? Det er vel ingen andre enn lærere selv som vet hva som er best for elevene? De er det for å forme deres fremtid, og forberede dem på videre utdanning og arbeidslivet!! Om dere et uenige i det som blir skrevet her, er faktisk meget bekymret for Norges framtid!

 14. Erlend

  En sjømann jobber 1-1 system, eksempelvis 3 uker på og 3 uker fri, 8 uker på og 8 uker fri.
  Altså 2236 arbeidstimer i året, dette er pluss reisetid til/fra jobb som fort kan utgjøre en uke av fritiden slik at oppdelingen eksempelvis blir: 3 dager reise; 6 uker jobb, 3 dager reise og 5 uker og 1 dag hjemme.
  Ingen sjømann praktiserer 1-2 system (eks: 2 uker jobb og 4 uker fri).
  Hadde satt pris på om du rettet dette da det er med å bygge opp om omfatningen om at vi har utrolig mye fri.

  1. Beklager Erlend. Jeg har selvfølgelig mikset det. Jeg har en bror som er kaptein, og dette visste jeg vel. Flott at du påpeker det. 4 uker på og 4 uker av var det jeg skulle sagt. Uansett. Poenget var det sammen.

 15. Bra innlegg!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

 16. De aller fleste lærere jeg kjenner har langt over vanlig studietid. Studenter jeg har i praksis velger ofte også å ta lenger studie. Selvfølgelig er det ennå de som har 3 og 4 års utdannelse, men det er ikke så lite det heller, spør du meg.

  1. Mikke Mus

   Utdannelse er likevel oppskrytt, uavhengig om læreryrket har et ufortjent rykte for å være en lang ferie

 17. Rolf Kviteberg

  Veldig bra! Vi er vel en av de få yrkesgrupper som ansees for å være inhabil i å vurdere hva eget arbeid krever av tilrettelegging. Jeg frykter for at skolen vil miste sine dyktigste lærere over tid. Når de nye har praktisert i 8-10 år, og sett hva yrket krever, vil de velge andre jobber med bedre arbeidsforhold og lønn.

 18. Erlend Viken

  Godt skrevet.
  Erfaring fra andre bransjer har lært meg at vi ikke blir bedømt ut fra relevant målestokk for den jobben en skal gjøre – men ut fra hva som er viktig for den som bedømmer.
  – En som har vært elev vil ofte tro at en kan alt om å undervise.
  – En fange vil tro at han kan alt om å drive fengsel.
  – En soldat vil ha fasiten på hvordan en offiser skal oppføre seg.

  Ironien i hele lærer arbeidstids debatten er at alle andre bransjer går mot fleksitid – med kjernetid 09-15, ytre arbeidstid 06-18, inntil 10 timers dag og mulighet til å ta ut fridager. For eksempel tre ekstra uker om sommeren…

  På sykehus og i politiet er moteordet «aktivitetsstyrt bemanning». Det skal bemannes OPP ved behov og NED når det er mindre behov. Her snakkes det om døgn, uke og års variasjoner.
  Overført på undervisningssektoren bør det bety at lærerne bør jobbe MER i skole året og MINDRE om sommeren. Men vent litt – det er jo det de gjør i dag…

  Lærere, adjunkter (med og uten opprykk) og lektorer må omtale ferie og fritid mer presist, feks:
  «Jeg har fire uker sommerferie og tre uker avspasering som jeg tar ut i sommer. Tilsammen har jeg sju uker fri.»
  Det er også mulig å gjøre om det hele til et offer:
  «Jeg har dessverre tvunget årsturnus hvor jeg er pålagt merarbeid i vinterhalvåret som jmå avspaseres om sommeren. Utrolig kjipt for meg som liker vinterfjellet så godt.»

 19. Torunn

  Hahaha, som ansatt i helsevesenet kjenner jeg meg igjen… Våre klienter stoler mer på svar de får på internettfora enn fra oss. Våre politikere snakker ikke med oss som jobber nærmest pasientene. De tar de avgjørelser på bakgrunn av mediaoppslag istedenfor å høre på medisinske, forskningsbaserte argumenter. De setter i gang dyre prosjektutredninger, selv om alle vet at de ikke kommer til å bruke resultatene. Fortjeneste styrer hvilket tilbud vi skal gi, ikke fornuft. Vi skal sette skylapper på og ikke se på korthuset som holder på å falle. Kritiserer vi styremåte blir vi anmeldt. Vår rettssikkerhet trues fordi enkeltmennesker får skylden for systemfeil. Det koster å være engasjert, men vi må jo bare fortsette! Lærere har min største respekt, det er deres fag som kommer til å forandre verden.

 20. Trude Ceciliesvik

  Kjempegodt skrevet. Jeg vil bare påpeke nok en gang at det å være lærer ikke er egnet for enhver, selv har jeg vært så heldig å hatt mange gode lærere, men selvfølgelig har vi jo noen få utskudd. Men slik er det vel i alle yrker? 🙂 God helg!

 21. Leif W Andersen

  Jeg har en håndværkeruddannelse, radio – tv teknikker. Køleteknisk uddannelse. Jeg har også andre uddannelser som f.eks. faglærer, vejleder m.m. Har arbejdet i ca. 50 år. 25 år som håndværker og 25 år som lærer.
  Jeg har meget stor respekt for mange lærere og mange håndværkere.
  Men ovenstående må være skrevet af en, der «KUN» har været i lærerjobbet !

  1. Jeg har ikke bare vært lærer. Jeg har jobbet på båt som kokk, jeg har jobbet på sildefabrikk, som rengjøringsassistent, i bar, på klesforretning, på Mester Grønn og solgt blomster, jeg har jobbet i daglivarebutikk, på videobutikk, som frilansjournalist, som sekretær og mye, mye mer:)

 22. Hildegunn B. Lager

  En vekker. Gode poeng. Godt skrevet. Jeg syns dere lærere skal være stolte av det dere utretter, og at vi som foreldre skal ha tiltro til dere gjør. De aller aller fleste gjør en super jobb. Hilsen 4-barns-mor med 2 i skolen. Jobber selv med noe helt annet.

 23. Gigge

  Kanskje fordi omrent ingen lærere ønsker å bli vurdert faglig. ALLE vet at det dessverre finnes for mange dårlige lærere. Massevis av gode også, men så lenge de dårlige beskyttes så vil aldri læreryrket styrkes, hverken i status eller i lønn. Og ærlig talt, hvor mange lærere underviser i 8 timer per dag? det er jo det som sies her. gjennomsnitt på 3-4 timer kanskje (jeg teller klokketimer som de fleste i arbeidlivet, ikke undervisningstimer). Med ønske om en bedre skole og støtte til alle dyktige lærere!

 24. Lars

  «Hvorfor tror en at det finnes flere udugelige lærere enn det finnes udugelige leger, ingeniører, trailersjåfører, tannleger, advokater osv?»

  Jeg vil tro det har sammenheng med karakterkravet som har vært på lærerutdanninger de siste årene, og den høye dropouten på vgs. Hadde dødsraten/feiltrukkede tenner lignet disse tallene ville disse yrkene hatt dårlig status og.

  Utover det er jeg fullstendig enig i budskapet ditt. Det største problemet i skolen i dag virker som om det er nettopp mangelen til tillit til lærere – som om politikere liksom vet bedre enn dere hvordan dere skal gjøre jobben deres best mulig.

  Men jeg tror det er viktig å være ærlig og anerkjenne også andre grunner til det dårlige ryktet mange mener lærere og skolen har.

 25. Petter Flyvholm

  Hvis mottakeren ikke har forstått budskapet må senderen kode på nytt, helt til mottakeren forstår.

 26. May-Britt Nedrelid

  Alle meinar vel noko om lærerar og metodar fordi alle har sjølv har gått på skule i 10-13-15-20 år og kanskje har hatt barn som har vore der like lenge. Få andre yrke heile befolkninga er så nær. Då må ein rekne med mange meiningar om saka. Tek ikkje stilling til arbeidstidsordninga, men i alle andre yrke (særleg offentleg) må vi og finne oss i å verte sett i korta, vurdert arbeidsmåtar og arbeidstid. Så det tenker eg at lærerar og må tåle. Det kan jo tenkast at det er lurare måtar å drive skulen på også 😀

  1. Dette dreier seg om arbeidstiden og ikke om en blir kikket i kortene. Det blir vi hele tiden av arbeidsgivere, foreldre, elever og andre. Så kanskje du skal kikke innom arbeidstidsavtalen og se hva det egentlig dreier seg om.

 27. Kjellebassen

  Mye av grunnen til læreryrkets lave status er at bortsett fra de som er oppriktig interresert i å bli lærere og har det som sitt førstevalg er det veldig mange av studentene som tilhører de som fikk dårlige karakterer på videregående som ender på lærerutdanningen da annen høyskoleutdanning er mye vanskeligere å komme inn på. På lærerhøyskolen her i Halden stryker 75%!!!!!!! i matte hvert eneste år. Det er helt vanvittig. Ett av nøkkelfagene og bare 25% unngår stryk i ett av nøkkelfagene. Er det rart læreryrket (Spesielt grunnskolelærere/førskolelærere) gir lite status slev om det heldigvis også finnes mange flinke lærere.

  1. Jeg ser det du sier, men når en ansetter ferdig utdannede lærere så har de ikke stryk i fag, for da har de ikke godkjent utdannelse. Nå stryker de på sykepleie, ingeniør etc med jevne mellomrom. Å bli student er for mange en omstillingsprosess, og det strykes på alle studier, men for å få godkjent utdannelse må en klare det til slutt. Nå har også utdannelsen endret seg. En må ikke ha matte eller norsk. En velger fag ut fra hva en ønsker å undervise i.

 28. Marit Guii-K

  Meget godt skrevet!! Kan noen sende dette til KS? Jeg tror nemlig mange som har barn i skolen vet en del om vår skolehverdag, men KS gjør det definitivt ikke.

 29. Om du spør de som skal overvåke trafikken, så tror jeg nok de mener at det også er viktig med en dyktig trailersjåfør. Ja, jeg er veldig klar over at en dårlig lærer kan ødelegge fremtiden for hundrevis av barn, men det betyr ikke at det stort sett bare finnes dårlige lærere.

 30. Jeg ser at det er flere som ikke stoler på at lærere jobber et helt årsverk for lønna si, og at lærere ikke ønsker at noen skal kikke dem i kortene og se hva som faktisk blir gjort. Noen tror sågar at undervisningstid og arbeidstid er det samme. Nå er det faktisk slik at dagens lærer allerede må dokumentere arbeidet sitt. Dette skal gjøres digitalt, og være tilgjengelig for skoleledelsen både lokalt og sentralt. Selve dokumentasjonsarbeidet er ikke knyttet direkte til undervisningen, men tar likevel tid å gjennomføre. Selv om det bare utgjør en liten del av lærerens mange arbeidsoppgaver, tar det tid å gjennomføre slik digital dokumentasjon.

  Et eksempel: En faglærer underviser i 3 klasser med et snitt på 20 elever, og har dermed 60 elever å forholde seg til. Elevene har hele tiden krav på å få vite hvordan de står i faget, og bør ha minst en vurdering pr. måned i det aktuelle faget. Dette gir 10 vurderinger i løpet av året (juli er ferie, og august blir for kort). Prøver, retting og vurdering var hverdagen i skolen også før den digitale «revolusjonen», og dette er arbeid som må gjøres også i dagens digitale samfunn. Retting og vurdering er «hodearbeid», og tar like lang tid til tross for digitale hjelpemidler. Derimot gjør kravet om til en hver tid oppdatert dokumentasjon at arbeidet tar LITT mer tid. Ikke mye, kanskje bare 3-4 minutter mer pr. elev. Det kan da ikke være så mye å bry seg om, eller?

  Men se litt på hva det faktisk innebærer: 3,5 minutter og 60 elever gir 3,5 timer. Gange dette med 10 vurderinger i året så blir det 35 timer. I dette eksempelet altså nesten en hel arbeidsuke ekstra, bare med å klikke på data’en for å holde dokumentasjonen oppdatert. Det er selvsagt lærere som ikke har 60 elever. Men lærere har gjerne flere undervisningsfag, så tallet er ikke så urealistisk.

  Her er altså bare ETT eksempel på arbeidsoppgaver dagens lærer har i tillegg til å undervise, og som gjør læreryrket til noe annet enn en 8-16-jobb. Og bare for å gjøre det helt klart: Jeg syter ikke, jeg bare realitetsorienterer.

Kommentarer er stengt.