Veien ut av spiseforstyrrelsen…

Presentasjon ROS ForsideFasiten – Om den bare hadde vært der. Ligget der skinnende blank på glanset papir. Tilgjengelig for alle som trengte den.
Fasiten på hvordan en skal bearbeide store tap i livet. Hvordan en skal gå videre alene uten den en savner.
Tenk om en bare kunne skrudd på en bryter, slått av sorgen og erstattet den med gleden?
Jeg har prøvd det. Det kalles fortrenging, og er slett ikke å anbefale. I dag hører vi om ungdommer som får lykkepiller mot kjærlighetssorg. Ikke det at jeg skal undergrave sorgen de unge føler. Vi har vært der alle sammen en gang. Den gangen vi trodde at livet var over for godt fordi gutten vi elsket høyere enn himmelen fant ut at han ville drive med øyhopping en stund til før han slo seg til ro.
Vi kom oss gjennom det på et vis. Den gangen da lykkepiller ikke fantes. I dag kan de fleste av oss se tilbake på den første kjærlighetssorgen som en erfaring som gjorde oss sterkere og mer rustet til å møte livet på godt og vondt.

Om vi skreller bort sorgen fra livene våre, enten det er sorg over noen som er døde eller kjærlighetssorg, så tror jeg at vi vil oppleve at eplet blir råttent innenfra. Skallet er fjernet og vi har ingenting å beskytte oss med når nye katastrofer kommer. For de kommer. Ingen har fått i fødselsgave et liv fri fra sorg og smerte.

Jeg er sikker på, uten at jeg hverken er psykolog eller kan påberope meg annen erfaring enn min egen, at det er helt nødvendig å bearbeide slike hendelser. Kjenne på følelsene, lære å leve med tårene og smerten. Kroppen tar seg av dem som den mest naturlige ting av verden, om du bare lar den få lov.

I motsatt fall, om du hindrer den, setter smerten seg i muskler og psyke slik at den blir liggende som en murrende uro i kroppen. Til slutt er den der bare, men du har glemt hva den kommer av.

Denne uroen maser og kjaser og vil ha din oppmerksomhet. Når så livet stiller større krav til deg enn å være til stede.  Når familier skal stiftes, jobber skal utføres, studier skal fullføres blir denne uroen plagsom og påtrengende. Du vil fjerne den, men vet ikke hvordan. Du forstår ikke hvorfor den er der.
Hvorfor er jeg ikke lykkelig? Jeg har det jo så bra.

For mange blir løsningen spiseforstyrrelser eller andre tvangshandlinger. Veien ut herfra til et liv som leves her og nå, fullt og helt er en tøff prosess. Men det er mulig.
Det er dette jeg vil snakke om i helgen på landsmøtet til ROS.  Tøft tema. En lekmann i arbeid.
Uten feste i naturvitenskap eller legekunst,  har jeg tenkt å snakke om det som fungerte for meg. Min historie, min sorg, min spiseforstyrrelse, men aller mest veien ut av spiseforstyrrelsen.

Håpet er at jeg kan plante et frø i minst ett annet menneske, som kan vokse og føre til endring og tilfriskning. Da er jeg fornøyd.

9 kommentarer om “Veien ut av spiseforstyrrelsen…

 1. Det du skriver om å kjenne på følelsene og respektere dem for det de er, det er så viktig! Jeg tror det kan ende med sykdom ellers. I disse tenk-positivt-tider er dette budskapet særdeles viktig. Jeg deler gjerne innlegget ditt.

  1. Tusen takk for gode ord. Jeg setter stor pris på at du deler. Jeg har et ønske om å nå flest mulig for å gi mot til å ta tak i sykdommen, eller hindre flere i å rømme inn i spiseforstyrrelser.

   1. Det er en viktig jobb og den blir ikke mindre viktig. Tenker med grøss på hvor lett det er å finne destruktive fellesskap på nett. Hvordan tenker du at vi som er foreldre kan forebygge slike behov som thinspiration dekker?

   2. Er det «thinspiration» det heter nå? Ja, ting blir satt i system. Jeg tror at alle slike sykdommer handler om behovet for å bli sett som den en er. Ikke for hva en presterer. Kravet til prestasjon er enormt for ungdommer i dag. Om vi voksne i tillegg har det for travelt til å se barna utenom når de skal gjøre lekser, trene fotball, opptre på scenen osv, så blir de kun sett når de presterer. Når de ikke sees ellers er det behagelig i en stressende hverdag. Snille piker og gutter som steller med sitt. Fredelig, men ikke nødvendigvis bare bra. Vi er modeller i alt vi gjør. Strever vi mot det perfekte så gjør de det. Gode stunder der en lar hus og hjem flyte litt fordi en heller vil prate sammen viser barna at det finnes rom for å gi litt blaffen. Bare være seg selv sammen med andre. Ofte føler en at tenåringene ikke vil være sammen med oss, men det vil de om det gjøres på deres premisser. Snakk om spiseforstyrrelser og selvskading på samme måte som alkohol og narkotika. Sett grenser også for slik aktivitet på nettet.

 2. Jeg har skrevet flere innlegg under temaet de siste dagene, ta gjerne en titt.

  Å ikke la seg avvise av tenåringen er nok veldig viktig, men også vanskelig tenker jeg. Følelsene blir sterke begge veier. Det er kanskje mest av alt et følelsesspill.

 3. Sterkt innlegg! Dette er veldig det du skriver om sorg og bearbeiding, og jeg kjenner dette jobber i meg … Både godt og vondt på en gang! Takk for at du deler, det betyr mye!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

 4. Tilbaketråkk: Stryk noen over håret i romjulen… | agnesmatre

Kommentarer er stengt.