Satan på handletur

Helt vidunderlig å ha en sånn sjarmerende butikk midt i Haraldsgata

Ofte har jeg misunt min datter som bor i Oslo, og kan rusle rundt på Grønland og kjenne på eksotiske dufter av mat fra andre kulturer. Sitte på den Tyrkiske Alibaba-restauranten Grønlands Basar og spise deilig mat, servert av sjarmerende kelnere fra fjerne verdenshjørner. I dag var jeg på tur i Haraldsgata i Haugesund. Jeg skal ha noen gjester i kveld og ville lage min spesialitet. KyllingChilisuppe. I Haraldsgata holder de til. «Palestine» heter butikken. Jeg, sammen med flere andre, dukket ned i grønnsakene som på ekte Grønlandsvis stod utenfor den eksotiske butikken.

Jeg gleder meg til jeg skal til Oslo og besøke ALIBABA – Restaurant og kjøpe grønnsaker fra alle verdenshjørner

Jeg koste meg, og tenkte meg flere varmegrader høyere på gradestokken, og flere breddegrader lenger syd. Grønnsaker fikk jeg til kyllingsuppen.  Ja jeg fikk dem nesten gratis, sammen med kokosmelk og andre koselige varer.

De som jobbet i butikken hjalp meg med å finne det rette i mylderet av «deg har jeg aldri sett før- grønnsaker«. Her var latter og skjemt, akkurat som på nærbutikken den gangen det ennå ikke var innført selvbetjening på bygda.

Å rusle rundt på Grønland er rene SPA…

Helt til det kom en ny kunde – en gammel renbarket hverdagsrasist – inn i butikken. Iført bukseseler over en feit velstandsmage. Det oste penger i madrassen-stoler ikke på banken, av hele fremtoningen. Han hadde funnet seg en stor bunt med ferske neper. Slengte dem praktisk talt i disken og utbrøt brautende på bred karmøydialekt:
Du får te helvete kutta laue , elles ska eg’kje ha de. Ekspeditøren, som forsiktig prøvde å si at han ikke forstod dialekten, ble reddet av meg som oversatte til engelsk. Han gjorde som kunden hadde bedt han om, og han gjorde det med et bredt og vennlig smil. Nepene veide han på vekten og sa de kostet 25kr.

Jeg fikk se hvordan hverdagsrasisten formelig åpenbarte seg foran meg, spyttet ut at han ikke skulle ha skiten, og forlot butikken. Nepene lå igjen på disken. De kunne ikke selges lenger,  stemningen i butikken var anspent, før jeg brøt ut:
for ei nepa. Da lo de alle, mens jeg ruslet hjem med verdens ferskeste og billigste grønnsaker, og ba til min Gud og deres Gud om at de som drev Haraldsgatas mest eksotiske perle, ikke hadde lagt merke til at selveste Satan var på handletur i dag…