En gave til mine lesere – heklenål nr 5

Den flotte jenta jeg har brukt som modell er min niese Heidi Lill.

Grytå – lekeplassen midt i byen:

Haugesund er tradisjonelt en sjøfartsby, og det var vanlig før i tiden at ulike skipsredere ga gaver til byen. Rådhuset er en gave fra en skipsreder, og det samme er Grytå. Den ble gitt til kommunen fra Skipsreder R.G. Hagland i 1927, og klausulen som fulgte var at Grytå skulle brukes til lek for barn og unge.

På leketur i Grytå…

Grytå midt i byen.. (Foto: Haugesunds avis)

Selv bodde jeg i Øvregaten da min datter var liten. Gaten ligger rett ovenfor Grytå, og vi hadde kort vei ned til gynger og sandkasse. En liten fredet lekeplass midt i byen.LoviseDesign
Da jeg startet LoviseDesign for noen år siden, bestemte jeg meg for at hver lue skulle bære navnet til et sted i Haugesund. Da jeg valgte Grytå som navn på denne luen var det fordi jeg synes den var frisk i fargene, og litt vågal slik barn i lek ofte er.  Jeg så for meg en unge i lek i Grytå med denne fargeklatten på hodet. Kanskje med en mamma eller pappa på benken med varm kakao, og samme lue på sitt hode. Dette ble en suksess, og jeg har solgt 95 slike luer rundt hele Norge. Kan love at skuldrene mine har avtrykk av Grytå i musklene. I tillegg til alle de andre 250 luene jeg har heklet og solgt, er det nå tid for å gjøre andre ting. Nå gir jeg oppskriften til deg. Sett sammen din egen fargekombinasjon, og lag julegaver til de du er glad i. (Det er lov med litt snikreklame:)

Dette er en heklenål. Det finnes mange heklekurs på nettet.

Hjemmesnekret oppskrift:Du trenger:
Heklenål nr 5
3 nøster babyull fra Dalegarn
Trekk ut tråden inni nøstet slik at du har dobbel tråd fra samme nøste. (Blir dette for vanskelig, så kjøper du to nøster av hver og lager to luer)

La omgangene gli inn i hverandre uten å hekle luftmasker når du går inn i neste omgang. Stavene skal hekles mellom staver og nedunder masken. Ikke i masken. Da får du dette mønsteret.
1. omg:Hekle 6 luftmasker som du setter sammen til en ring.
2.omg:Hekle 8 halvstaver inni ringen.
3.omg: Hekle 2 halvstaver mellom de to første halvstavene, hekle 1 i neste,
2 i neste og fortsett slik ut omgangen.

Babyull fra Dalegarn

4. omg: Hekle 2 halvstaver mellom de to første stavene, 1 i hver av de to neste, 2 i neste, en i de 2 neste osv. Omgangen rundt.
5. omg: Fortsett som før med en mer enkel for hver gang du hekler to halvstaver. På denne måten øker du for hver omgang.
Når du har 6 riller i en farge, skifter du farge og fortsetter. (Du skifter farge ved å rive av tråden, og beholder ca 10cm til feste. Bare begynn å hekle med ny farge, og fest når luen er ferdig. Pass på at det henger en 10 cm løs tråd i begynnelsen, slik at du har noe å feste med.
Når du har 60 masker på en runde, slutter du å øke, og fortsetter bare rundt.
Alle fargene skal hekles to ganger 6 riller, som på bildet. Når du er ferdig så drar du tråden gjennom og fester trådene fint på baksiden

Her ser du en dusk. Det finnes gode duskeoppskrifter på nettet.

Dusk:
Klipp til 2 pappskiver med hull i midten og legg dem mot hverandre. Surr tråd i ønsket farge gjennom til det er noenlunde fullt. (Se illustrasjonsbilde) Det er lurt å bruke dobbel tråd også her, da går det raskere. Klipp opp mellom pappskivene mens du passer på at du holder trådene på plass. Knytt en tråd stramt i midten av dusken, og riv opp skivene, slik at du får den løs. Ruske litt i den, og klipp den til med en god saks i ønsket størrelse. Pass på at tråden du knytter med er litt lang. Da kan du bruke den til å feste dusket til luen. Sliter du med å få til oppskriften, så send meg en melding på facebookprofilen min. Så skal jeg prøve å veilede deg.
Lykke til.