Stryk meg over håret – genser i deilig lavendel…

Inspirert av strikkedillen som går over landet, satte jeg i gang med mitt eget lille prosjekt sist uke. Hva er mer naturlig for meg enn å lage min egen Stryk meg over håret – genser. Den måtte være lavendelfarget, akkurat som omslaget på boken min.

Jeg har strikket tusenvis av gensere i mitt liv. Nå ville jeg ha en genser som praktisk talt stryker meg over håret. Jeg kan krype inn i den. Halsen kan dekke halve ansiktet om jeg trenger litt omsorg, eller den kan rulles ned om jeg vil ha luft.

Genseren er som et lunt og deilig teppe i høstluft…

I dag prøvde jeg den i vakre Hardanger. Høsten har inntatt The Garden of Norway. Det er ikke mindre vakkert her av den grunn. Litt varm høstvind fikk gule og røde blader til å falle som snø fra himmelen. Genseren var akkurat perfekt for temperaturen. Ja jeg er litt inspirert av Skappelgenseren som jeg selvfølgelig også har laget meg. Et liv med strikking og hekling, får meg til å tenke alternativer. Det jeg likte med Skappelgenseren var at den var oversized. Den stal jeg. Resten er mitt. Nå kan du få lov å herme så mye du vil. Du kan sikkert bruke ulike garntyper og andre farger. Men vil du at den skal være myk og ikke klø, så hold deg for det meste til Alpakkagarn.

Bli med på tur da vel…

Her får du oppskriften min, samtidig som du får være med på den vakre turen ned gjennom Øysteseliene i høstformiddagen.

Stryk meg over håret-genseren

Du trenger rundpinne nr 7 + små armpinner (rundpinner) nr 7.
Fordelen med raglanfelling er at den krever minimalt med montering. Du syr bare sammen under armene til slutt, og fester trådene på genseren.

Naturlig med Sandnes garn i Stryk meg over håret – genseren.
Garn: Kitten Mohair Fra Sandnes garn og Alpakka fra samme fabrikk. Se bildet. Det er også naturlig for meg å velge garn fra Sandnes når Commentum Forlager lokalisert til Sandnes. Der ble romanen antatt, da skal Sandnes få litt igjen fra meg.

One Size. Vil du ha den litt mindre, så ta inn 20 masker.
Du begynner med forstykket og bakstykket hver for seg, for å strikke dem sammen etter at splitten er laget.
Forstykket: Legg opp 80 masker og strikk 2 rette, 2 vrange til vrangbord. 5-6 cm. Legg arbeidet til side.

Bakstykket: Legg opp nye 80 masker og strikk likt som forstykket, men her fortsetter du i glattstrikk ca 7 cm til. Nå setter du begge stykkene inn på rundpinne og strikker glattstrikk rundt.

Jeg kan krype inn i halsen eller jeg kan la den henge løs…

Sett stykkene sammen, sett på en god film og strikk i vei.
Strikk til arbeidet har passelig lengde for deg, målt fra armhulen og ned. Jeg liker å ha den litt lang. Husk at garnet drar seg, så det holder nok med et stykke under rumpa på bakstykket. Genseren er litt lenger bak enn fremme, så ta hensyn til framstykket. Hvor lang du vil ha genseren der. Fell 10 masker i hver side, og legg bolen til sides.

Armer: Legg opp 40 masker på liten rundpinne nr 7, og strikk vrangbord 10cm. Fortsett i glattstrikk mens du øker en maske på hver side på undersiden av under armen. Dette gjør du annen hver omgang, til du har 76 masker på pinnen. Strikk armen til ønsket lengde målt fra armhulen. Min er ca 40 cm. (Kan nok bli litt lang etterhvert, men da bretter jeg bare mer opp)
Fell 10 masker på undersiden av armen. Legg arbeidet til sides og strikk den andre armen på samme måte.

Raglanfelling er lurt. Det er minimalt med montering etterpå.
Raglanfelling:
Nå setter du armene inn på hver side av bolen, der hvor du har felt masker.
Strikk rundt i glattstrikk, mens du feller der hvor bolen møter armen på begge sider SLIK: Fell en maske før den siste masken på undersiden. Strikk 2 masker. Fell en maske. Dette gjøres annenhver omgang til du har strikket ca 17 cm – målt langs fellingen. Nå feller du annenhver maske på armene, mens du feller som før på bolen. BARE DENNE ENE OMGANGEN.

Halsen kan strikkes lenger om du vil ha mer rullehals. Jeg har kosehals.
Klar for halsen. Strikk rundt 2 rette og 2 vrange så lang som du vil ha halsen. Min er ca 20 cm. Vil du ha mer rullehals, så kan du doble den. Lykke til. Send meg gjerne bilde av genseren om du strikker den. Spennende å se hvordan mønsteret blir med ulike strikkere og ulike farger og varianter i lengde på genser og hals. Jeg bretter vrangborden på armene opp. Syntes det var litt kult. Du finner kanskje en annen vri.

8 kommentarer om “Stryk meg over håret – genser i deilig lavendel…

  1. Tilbaketråkk: Snikreklame – eller bare heftig og begeistret? | Bokbloggeir

  2. Ann-Cathrin Skjelle

    Åååå, så fantastisk deilig genser! Måtte bare «hive meg rundt» og strikke en med det samme 🙂 Jeg har ikke strikket raglanfelling tidligere, og har derfor et spørsmål: Når du mot slutten av fellingen skriver «felle annenhver maske på ermene»….Mener du da at en skal strikke en vanlig for så å strikke to sammen annenhver gang? Eller mener du to sammen hele veien (for da feller man jo «bort» annenhver maske!?!?) Håper på hjelp 🙂
    Anki

Kommentarer er stengt.