Husker du følelsen?

sommerluken

Vi lærere har så lang ferie. Huff, så lang ferie vi har.
– Tenk å kunne vært lærer. Dere har det jammen godt, er en vanlig innøvd frase de fleste lirer av seg når det nærmer seg St.Hans. Nå er det for såvidt slik at det har vært lite søking til lærerhøyskolene de siste årene, så det er nok fullt mulig å bli lærer om en ønsker det.
Jeg er forøvrig helt enig. Vi har det knallgodt, men ikke på grunn av ferien….
(Den så du nok ikke komme:)

Ferien vår er nemlig som andre sin. Vi avspaserer deler av sommerferien til elevene, fordi det er vanskelig å avspasere midt i skoleåret.
Det skulle tatt seg ut om jeg, i november, når høsten river sjelen ut av kroppen min,  sendte melding til foreldre og elever på det nye vidunderet «MOBILSKOLE», hvor det stod:
– Hei alle sammen. Nå har jeg sittet og rettet prøver i samfunnsfag, engelsk, norsk og RLE ut over kveldene og nettene i flere uker. I Norge har vi arbeidstidsbestemmelser som sier at en skal ha lønn for utført arbeid. Om ikke må en ta ut overtid i avspasering.
For å slippe å måtte forsvare meg, hvert år når den første løvetannen presser hodet gjennom den mosekledde plenen min, har jeg i år bestemt meg for å avspasere midt i skoleåre i stedet.  Da er sydenturene billigere, og ungene mine er også litt høstslitne. De tar jeg med meg, for det skjer jo sikkert ikke noe viktig på skolen likevel. Det gjør det jo skjelden…
Som ledd i mine justeringer, må elevene ta deler av sommerferien sin mens jeg er i syden. Det innebærer at de går på skolen frem til 1. juli og begynner igjen 1. august. Ha en fin høst, så snakkes vi om fjorten dager. Hilsen Agnes.-

Avspaserer 2 uker i november

Ja, folkens. Det hadde vært deilig å kunne benytte seg av billige sydenturer på høsten/vinteren, i stedet for å stå ved kateteret å se den ene solbrune eleven etter den andre komme tilbake fra ferie. Jeg holder jo ikke på med noe viktig i klasserommet likevel, så hva er problemet?
Er det grunnen til at jeg har gått 6 år på høyskole? Fordi jeg får tre uker mer fri i regnfulle sommermåneder, enn det andre har?

Svaret får du her:

Husker du da du nettopp hadde blitt mor eller far? Husker du det første smilet, det første steget jenta di tok, før bleia fungerte som støtdemper på stuegulvet? Husker du da gutten din holdt skeia i den lille lubne hånda si for første gang, og spiste selv? Hva følte du da? Hva med da poden scoret sitt aller første fotballmål, eller fikk den første tanna?

Hvor ofte har du den følelsen nå når prinsessa eller prinsen din har blitt stor? Har du slike øyeblikk i jobben din?
Kanskje du har fått til et prosjekt som du har jobbet lenge med? Du er glad… men føler du det samme som den gangen?
Kanskje har du fått gjort unna en del arbeid som har ligget over deg lenge? Du er glad… men føler du det samme som den gangen?

Den opplevelsen har jeg hver uke som lærer.
Kanskje jeg har hatt den følelsen sammen  med ditt barn? Kanskje en annen lærer har hatt den følelsen sammen med ditt barn?
Da gutten eller jenta di, etter mye strev og øving, endelig knekket lesekoden,  da var jeg der.
Da konflikter ble løst og jentene ble venner igjen, var jeg der.
Da gutten din forstod gravitasjonskraften, var jeg der.
Da jenta di hadde kjærlighetssorg, men fant ut at han ikke var noe å samle på likevel, var jeg der.
Da jenta di fikk menstruasjonen, selve tegnet på at hun begynte å bli voksen, var jeg der og pratet med henne, og kanskje trøstet litt.
Da hun som aldri hadde trodd at hun ville klare det, klarte det, var jeg der.
Da gutten din, som aldri har klarte å sitte i ro, endelig fikk til å konsentrere seg og lære, da var jeg der.

Den første tanna

Det er derfor jeg elsker å være lærer. Det er ikke alle møtene jeg går på, skjemaene jeg fyller ut, IOP-ene jeg skriver, prøvene jeg retter om kveldene og nettene, og det er heller ikke «ferien» som er årsaken.

Det er de glitrende øyene til ungdommen din hver gang han eller hun smiler nye smil,  tar nye steg og krysser små milepæler i livet sitt. Jeg er priviligert når jeg får være der da. Som bonus ser jeg ofte samme glitringen i dine øyne når jeg forteller om det.

Vi har også tunge stunder. Når noen har mistet noen de er glad i, når mamma og pappa ikke vil være kjærester lenger, når noen har mistet kaninen sin eller venninna ikke vil være venninne lenger. Slike øyeblikk gir også mening til jobben min. Gir meg små glimt av livets finurlighet. Små episoder, vevd inn i hverandre, som til slutt danner den voksne vi blir. Jeg er privilegert som får lov til å være med i denne prosessen.Sommerferie, hva er det egentlig? Det er tid til familie og samhold. Det er tid til å kjenne på de små øyeblikkene. Lage seg de lune lukene i hverdagen. Jeg synes vi må lage disse lukene resten av året også. Når det er på det travleste, må vi stoppe opp enten vi er lærere eller ingeniører. Livet kan ikke leves i sommerferiene. Det er mest hverdager.

I dag er det fredag. Jeg har jobbet noen dager for å gjøre alt klart til ungdommene kommer til meg på mandag.  Jeg gleder meg. En annen lærer gleder seg til å ta i mot ditt barn. Men først laget jeg meg nok en sommerferieluke.

Jeg tok ikke fredagsvasken i dag. (Hvem har forresten bestemt at fredag er den beste dagen å vaske på?)
I stedet kjøpte jeg med meg hjem litt hvitvin og solmodne jordbær. Deilige moreller fra Hardanger og litt ost og kjeks. I 22.grader på altanen drog jeg inn sommerduften ennå en gang. Av erfaring vet vi at sommeren kommer når skolene begynner. I år lovet jeg å telle soldagene, og det skal jeg fortsette med helt til solen ber meg om å gi den litt fred. Da jeg satte meg ned, kom podene krypende ut fra loftet og ville prate. Vi tøyset og tullet og diskuterte godlynt, slik vi gjør i sommerferiene. Jeg fikk høre om små milepæler.

Husk at det er soldager om vinteren også. En må bare gå ut for å finne dem. Hvem har sagt at en ikke kan kose seg med hvitvin og jordbær i november?

7 kommentarer om “Husker du følelsen?

  1. For en flott hyllest til læreryrket! Jeg synes flere skal få ta del i dette innlegget, så jeg deler!

    Du har så rett i at ferielommer bør vi ta oss oftere; legge rutinene bort og kjenne mer på hva vi har lyst til istedenfor å gjøre alt vi tror vi må hele tiden.

  2. Ruste

    Godt skrevet! Men du glemte å nevne at dere i tillegg til lang sommerferie også har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie!

    1. Nå var ikke lærerferien tema i teksten, men gleden ved å være lærer. Derfor kom jeg ikke med en full oversikt over lærernes arbeidsår. Det kan du lese om i arbeidstidsavtalen til lærerne, som du finner på Utdanningsforbundet.no. Dette er ingen debattside, men jeg synes det var flott at du kom med «frasen». Det underbygget innledningen min på en god måte. Ha en fin helg.

Kommentarer er stengt.