«Kjærlighetskoden» av Lena Kristin Hole

BildeMin jevngamle kusine, bosatt i Oslo, har skrevet boken: «Kjærlighetskoden».
En bok som etter min mening bør finnes i alle hjem, og leses av alle par. Det er ikke en hokus-pokus løsning på parforhold, og absolutt for sent å lese når forholdet er over.

Hun peker på de små tingene i et forhold som er viktig å fokusere på for at det skal vare. For å være litt selvironisk, og som mange av mine lesere sannsynligvis også tenker: – Den burde du lest før Agnes.

Vel, min kusine hadde ikke skrevet boken før. Jeg har den i bokhyllen min nå.
Det er også slik at vi lærer av erfaring, og det som vi ikke tenkte over før, tenker vi kanskje over i framtiden. Likeens tar vi erfaringene med inn i nye forhold og prøver å gjøre ting annerledes.

Lena jobber som psykolog, og da spesielt med parterapi og familieterapi, etter som jeg har forstått. Hun deler i sin bok historier som kan komme alle til gode.

Kahlil Gibran sier i sin bok «Profeten» mye av det samme:
– La det være avstand i deres samvær, og la himmelens vinder danse mellom dere. Elsk hverandre, men gjør ikke kjærligheten til et bånd. Fyll hverandres begre, men drikk ikke av ett beger. Syng og dans og vær glade, men la den andre få være alene, slik strengene i en lutt er adskilte, selv om de skjelver i den samme musikken….-
Lena sier mye av de samme tingene, men med et språk som alle kan forstå. Det hun sier er knyttet opp mot virkelige situasjoner, som mange kan kjenne seg igjen i.

Profeten sier videre: – Når en av dere faller, faller han for at de som er bak ham, skal bli oppmerksom på en lumsk sten.-
Boken til Lena beskriver slike lumske stener. Feller vi kan gå i fordi vi ikke stopper opp i en travel hverdag og husker på at vi en gang var kjærester.
Da jeg vokste opp hadde vi en tykk bok i bokhyllen som het «Skikk og bruk». Den tror jeg fantes i mange hjem. I dag, når så mange går fra hverandre, så burde vi alle hatt «Kjærlighetskoden» i bokhyllen for å ta den fram og lese litt i den innimellom.